مشخصات فردی و زندگینامه
نام:یدالله
نام خانوادگی:دوزدوزانی
شهرت:میرزا یدالله دوزدوزانی
پست الکترونیک:info@duzduzani.com
آدرس وب سایت:http://www.duzduzani.com
تخصص ها:فقه و اصول ، تفسیر ، الهیات و معارف اسلامی

زندگی نامه

باسمه تعالي

 

زندگينامه ي حضرت آيت الله العظمي حاج ميرزا يد الله دوزدوزاني مدظله


1- ولادت پر بركت:

حضرت آيت الله دوزدوزاني فرزند حاج عبدالحميد در سال 1314 هجري شمسي در خانداني متدين و مذهبي در شهر تبريز چشم به جهان گشودند. پدر ايشان از تجار متدين و نيكوكار شهر تبريز بود . اجداد ايشان سالها قبل از روستاي دوزدوزان واقع در هفتاد كيلومتري شهر تبريز به اين شهر مهاجرت و در آنجا اقامت نموده بودند.

2- تحصيلات مقدماتي و سطح:

معظم له در سال 1322 هجري شمسي جهت فراگيري ادبيات فارسي وعربي وارد مكتب شد و مقدمات را نزد مرحوم حاج مير محمود آقا كه در شهر تبريز شهرت به سزايي داشت و نيز مرحوم حاج آقا ميرزا فرج الله آموخت سپس جهت ادامه ي تحصيلات خود وارد مدرسه‌ي علميه‌ي حسن پاشا - واقع در ميدان صاحب الامر -عجل الله تعالي فرجه الشريف- گرديد و در اندك مدتي با علاقه‌ي شديدي كه به آموزش علم و ادبيات داشت در بين هم دوره هاي خود شاخص گرديد. سپس براي استفاده از ديگر اساتيد در مدرسه‌ي علميه‌ي طالبيه - مسجد جامع تبريز- مشغول به تحصيل شد و دروس متن - منطق و اصول و لمعتين : شرح لمعه‌ي مرحوم شهيد ثاني ج 1 و 2 - را در محضر اساتيدي چون مرحوم حاج ميرزا علي اصغر باغمشه اي و مرحوم حاج ميرزا علي اصغر اخيجهاني و مرحوم حاج سيد رضا مرندي و مرحوم حاج ميرزا ابوالفضل سرابي فراگرفت.


3- مهاجرت به قم:

معظم له در حالي كه هنوز به سن هجده سالگي نرسيده بودند در سال 1332 هجري شمسي جهت تكميل آموخته هاي خويش به شهر قم هجرت فرمودند. ايشان ادامه‌ي دروس سطح (متن) را با جديت تمام در خدمت اساتيد بزرگواري از جمله مرحوم آيت الله حاج ميرزا محمد مجاهد تبريزي آموختند.

4- تحصيلات عاليه:

آيت الله دوزدوزاني در سال 1337 هجري شمسي به حج و زيارت عتبات عاليات مشرف شدند و پس از بازگشت تحصيل در دروس خارج را در محضر اساتيد بزرگ آن دوران آغاز نمودند. ايشان نخست در درس خارج مرحوم آيت الله العظمي بروجردي شركت كردند و پس از درگذشت ايشان مدتي در درس اصول رهبر كبير انقلاب آيت الله العظمي خميني كه در مسجد سلماسي تشكيل مي‌شد شركت جستند و سپس در درس خارج فقه و اصول مرحوم آيت‌الله‌العظمي شريعتمداري قدس سره حاضر شدند. معظم له يكي از شاگردان مبرز و برجسته‌ي آن فقيد سعيد است كه تقريبا يك دوره‌ي كامل خارج فقه و اصول را در مدت 25 سال از محضر ايشان فراگرفت. ايشان همچنين از درس خارج مرحوم آيت الله العظمي گلپايگاني نيز بهره بردند و مفتخر به دريافت اجازه‌ي روايي از حضرات آيات عظام شريعتمداري و گلپايگاني گرديدند.

5- درس فلسفه:

ايشان مدتي در درس اسفار مرحوم علامه آيت الله حاج سيد محمد حسين طباطبايي، صاحب تفسير الميزان شركت نمود و در ضمن آن يك دوره درس منظومه‌ي سبزواري را به عده‌اي از فضلاي حوزه تدريس فرمودند.

6- علاقه به قرآن:

حضرت آيت الله دوزدوزاني از همان اوان طلبگي علاقه‌ي زيادي به آموزش قرآن داشت و تفسير قرآن را از سال 1382 هجري قمري(1342 هجري شمسي) آغاز فرمودند و تا به حال به تدريس تفسير اشتغال دارند. ايشان مدتي تدريس خود را بر اساس ترتيب سوره‌هاي (تفسير کمپاني) قرار دادند ولي اخيرا كار تفسير خود را بر اساس تفسير موضوعي كلام الهي قرار دادند. ثمره‌ي اين تلاش به صورت چند جلد كتاب در آمده كه شماري از آنها چاپ شده است.

7- خدمات مذهبي - اجتماعي:

معظم له علاوه بر تدريس و تبليغ احكام الهي در شهرهاي قم و تهران و كرج و تبريز خدمات اجتماعي شاياني نيز داشته اند از جمله:
الف) احداث مسجد جواد الائمه(ع) در خيابان جيحون شهر تهران كه به نام مسجد حاج كاظم فعلا به طرز خوبي اداره مي شود و مورد استفاده قرار مي گيرد.
ب) باز سازي مسجد تاريخي شصت و سه ستون تبريز كه قدمت چهار صد ساله دارد و در سالهاي اخير متروكه بود كه با تلاش هاي معظم‌له مرمت و تعمير شد و هم اكنون يكي از مساجد فعال شهر است.
ج) اعزام مبلغ به نقاط مختلف: ايشان در طي سالهاي 50 تا 57 هجري شمسي مبلغيني را جهت آموزش مسائل ديني به روستاييان و جلوگيري از گسترش عقايد منحرفين و غلات به شهرستان كليبر و 500 روستاي اطراف آن در استان آذربايجان شرقي اعزام فرمودند و همچنين با هزينه ي شخصي خود استراحتگاهي مجهز براي مبلغين اعزامي تاسيس نمودند. از جمله خصوصيات اين دوره ها اين بود كه با مبلغ اعزامي شرط مي شد نبايد از ديگران حق تبليغ درخواست نمايد. اين نوع تبليغ تأثير بسزايي در آن منطقه داشت. اين طرح بعدا تا حدودي در مناطق ديگري مانند بخش زاغه از توابع خرم‌آباد و هشترود و شهرري نيز اجرا شد.
د) مبارزه با منحرفين: با توجه به گسترش بيش از پيش فعاليت گروههاي منحرف و فرقه هاي ضاله مانند صوفيه و بهاييت و وهابيت در سالهاي اخير حضرت آيت‌الله دوزدوزاني با همكاري مرحوم حجت الاسلام و المسلمين آقا شيخ داود الهامي و حجت الاسلام و المسلمين حاج شيخ محمد مرداني در سال 1375 هجري شمسي موسسه‌اي براي مبارزه با اين تحركات با نام (موسسه ي دفاع از حريم اسلام) تاسيس نمودند و در اين راه چندين جلد كتاب جيبي به چاپ رسانيده و به صورت رايگان منتشر ساخته‌اند كه در اينجا به نام بعضي از كتب انتشار يافته از سوي اين موسسه اشاره مي گردد:
1_ تصوف از ديدگاه ائمه ي اطهار(ع)،
2_ پيدايش تصوف در ميان شيعيان،
3_ فرقه هاي نعمت اللهي و گنابادي،
4_ فرقه هاي ذهبيه و اويسيه و خاكساريه ،
5_ سيري كوتاه در مرام اهل حق (علي اللهيان)،
6_ دو محور عقايد وهابيان،
7_ بهاييت مولود تصوف.
همچنين اين مؤسسه اقدام به خريد و پخش ديگر كتبي كه در اين رابطه براي افراد مفيد است مي نمايد.
ه) تأسيس جلسات مذهبي:
معظم له جهت تبليغات مذهبي و پاسخگويي به نياز نسل نوخاسته جلسات مذهبي را با شيوه اي نوين تأسيس نمودند. اين جلسات در دو بخش بزرگسالان و نوباوگان تشكيل مي شد:
الف) جلسه ي ديني مكتب علي(ع) در سال 1353 هجري شمسي در شهر تبريز تاسيس گرديد. اين جلسات در آن زمان به شيوه ي خاصي با استفاده از تريبون سخنراني و صندلي براي شركت كنندگان به صورت هفتگي و سيار برگزار مي گرديد و اكثر شركت كنندگان آن از طبقه ي جوان و تحصيل‌كرده بودند.
ب) جلسات هفتگي براي تربيت ديني نوباوگان هفت تا دوازده ساله در پنجاه مسجد شهر تبريزكه توسط هشتاد نفر از روحانيون و معممين و تجار آن شهر اداره مي شدند ودر مجموع حدود هزار نفر در آن جلسات شركت مي‌كردند. شركت كنندگان در اين جلسات علاوه بر آموزش قرآن به آموختن احكام و عقايد و سرودهاي مذهبي و روش مناظره با مخالفين مي پرداختند.

8- تدريس:

حضرت آيت الله دوزدوزاني در دوره ي تحصيل خود در شهر قم همانند گذشته به تدريس دروس و متون قبلي به طلاب و فضلاي حوزه پرداختند. ايشان در اين دوره درس را بر همه ي امور مقدم مي دانستند و به جز تحصيل و تدريس و مطالعه به ديگر اشتغالات و تفريحات و مسائل سياسي و اجتماعي نمي پرداختند. معظم له از سال 1400 هجري قمري تدريس خارج فقه و اصول را در حوزه ي علميه ي قم آغاز نمودند و تا به حال مباحث مختلفي از فقه و اصول را تدريس فرموده اند كه عده ي معتنابهي از فضلاي حوزه در مجلس درس ايشان حاضر مي شوند.